11.11.2022/163 SERMAYE AZALTIMINDA VERGİLEMENİN USUL VE ESASLARI BELİRLENDİ

 

 

 

 

 


SERMAYE AZALTIMINDA

VERGİLEMENİN USUL VE ESASLARI BELİRLENDİ

 

 

 

ÖZET

 

7420 sayılı Kanun ile vergi kanunlarında aşağıdaki konularda değişiklik yapıldı.

  • Sahibi oldukları veya kiraladıkları konutlarda elektrik enerjisi üretip tedarik şirketlerine satanlara ilişkin esnaf muafiyeti sınırı 25 kW ’den 50 kW ’ye çıkartıldı. (Madde 1)
  • Çalışanlara 51 TL’ye kadar olan ve nakden ödenen yemek bedeli tutarı gelir vergisinden istisna edildi.(Madde 2)
  • Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri gelir vergisinden istisna tutuldu. (Madde 2)
  • Bireysel katılım yatırımcısı indiriminin uygulama süresi 31/12/2027 tarihine uzatılarak, yararlanılacak azami indirim tutarı 1.000.000 TL’den 2.500.000 TL’ye çıkarıldı. (Madde 3)
  • Sermaye azaltımında vergilemenin usul ve esasları hakkında düzenleme yapıldı.. (Madde 22)
  • Yabancı paraların ve altın hesabı bakiyelerinin Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesine ilişkin süre 2023 yılı sonuna kadar uzatıldı.(Madde 23)
  • Turizm payı oranları düşürüldü ve deniz turizmi araçlarından 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren turizm payı alınması uygulamasına son verildi. (Madde 36, 38)
  • Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK’da düzenleme yapıldı. (Madde 42, 43, 44)
  • İşverenler tarandan çaşanlara elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşık olmak üzere 2023 yılı Haziran ayı sonuna kadar, mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 TL'yi aşmayan ödemelerin prime esas kazanca dahil edilmemesi ve gelir vergisinden istisna edilmesi sağlanarak bu ödemeler teşvik edildi. (Geçici Madde 1)
  • İcra takibi başlalmış olan küçük alacaklar tasfiye edilmektedir. (Gici Madde 2)

 

 

 

 

 

 


09.11.2022 tarih ve 32008 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7420 sayılı GELİR VERSİ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN KMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR

KANUN ile;

 

  • 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu
  • 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu
  • 7183 sayılı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun ilgili olarak değişiklikler yapılmıştır.

 

Yapılan değişiklik ve düzenlemeler özetle aşağıdaki gibidir:

 

 


1-) Sahibi oldukları veya kiraladıkları konutlarda elektrik enerjisi üretip tedarik şirketlerine satanlara ilişkin esnaf muafiyeti sınırı istisna 25 kW ’den 50 kW ’ye çıkartılmıştır. (Madde 1) Elektrik enerjisini son kaynak tedarik şirketlerine satan gerçek kişiler, 25 kW’ye kadar gelir vergisinden muaf esnaf kapsamındadır. Yapılan düzenleme ile bu sınır 50 kW’ye çıkarılmıştır.

 

Güneş enerjisi alanındaki teknolojik gelişmeler küçük bir alandan da yüksek enerji verimi almayı başardığından, 25 kW’lik muafiyet miktarının artırılması ihtiyacı doğmuştur. Böylece özellikle küçük alanları değerlendirmek isteyen kişilerin karmaşık enerji mevzuatı ve bürokratik işlemlerden kurtulması sağlanmaktadır.

 

Düzenleme yayımı tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

 

2-) Çalışanlara nakden ödenen yemek bedeli tutarı gelir vergisinden istisna edilmiştir. (Madde 2) Çalışanlara nakden sağlanan belli bir tutara kadar ki (51 TL) yemek bedeli ödemelerinin gelir vergisi dışı bırakılmasına yönelik düzenlemede bulunulmuştur.

 

Düzenleme 01.12.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

 

 

 

 

 

 


3-) Hizmet erbabının yurt dışında çalıştırılmasını teşvik edici gelir vergisi istisnası getirilmiştir. (Madde 2)

Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri gelir vergisinden istisna tutulmuştur.

 

Düzenleme 1.12.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

 

4-) Bireysel Katılım Yatırımcısı İndiriminin Uygulama Süresi 31/12/2027 tarihine uzatılarak yararlanılacak azami indirim tutarı 1.000.000 TL’den 2.500.000 TL’ye çıkarılmıştır. (Madde 3)


193 sayılı Kanunun geçici 82’nci maddesi uyarınca; bireysel katılım yatırımcısı tam mükellef gerçek kişiler, 13/6/2012 tarihinden sonra iktisap ettikleri tam mükellef anonim şirketlere ait iştirak hisselerini en az iki tam yıl elde tutmaları şartıyla, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümlerine göre hesapladıkları hisselerin tutarlarının %75’ini yıllık beyannamelerine konu kazanç ve iratlarından hisselerin iktisap edildiği dönemde indirebilmektedirler.

 

Yapılan zenleme ile Bireysel Katım Yatırımcısı İndiriminin Uygulama Süresi 31/12/2027 tarihine uzatılarak yararlanılacak azami indirim tutarı 1.000.000 TL’den 2.500.000 TL’ye çıkarılmıştır.

 

Düzenleme 1/1/2023 tarihinden itibaren elde edilen gelir veya kazançlara uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

5-) Sermaye azaltımında vergilemenin usul ve esasları hakkında düzenleme yapılmıştır (Madde 22)

Vergi kanunlarında sermaye azaltımı halinde azaltılan tutarın öncelikle sermayeyi zaman içerisinde oluşturan hangi kalemden karşılanacağına ilişkin bir düzenleme bulunmamaktaydı. Sermaye azaltımının sermayenin hangi unsurlarından yapıldığı hususunda idare ile mükellefler arasında görüş ayrılıkları yaşanabilmekte ve konu Özelgeler ile şekillendirilmeye çalışılmaktaydı. Bu durum elbette yargıda ihtilaflara da neden olmaktaydı.

 

Sermayenin işletmeden çekilmesi halinde vergilendirilmeyecek olan ayni veya nakdi sermayenin dışında farklı unsurları da barındıran şirketlerin sermayelerini azaltmaları durumunda, sermayenin hangi unsurunun ne kadar tutarda azalacağı ve azaltıma konu edilen bu unsurlar üzerinden nasıl vergileme yapılacağı hususlarında düzenlemede bulunulmuştur.

 

 

 

 

 

 


Düzenleme, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

6-) Yabancı paraların ve altın hesabı bakiyelerinin Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesinde süre 2023 yılı sonuna kadar uzatılmaktadır. (Madde 23)

Kurumlar vergisi kanununa eklenen geçici 14’üncü madde ile 2022 yılı sonuna kadar yabancı paraların ve altın hesabı bakiyelerinin Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çeviren mükelleflerin bu kapsamda açılacak mevduata tahakkuk ettirilecek faiz ve kâr payları ile diğer kazançları istisna kapsamına alınmıştı.

 


Yapılan düzenleme ile Türk lirasına çevrilmesi gereken yabancı paraların ve altın hesabı bakiyelerinin Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilmesi gereken son tarih 31/12/2023 olarak belirlenmiştir.

 

Ayrıca söz konusu maddenin dördüncü fıkrasının son cümlesinde yapılan değişiklik ile Cumhurbaşkanına istisnayı, 31/12/2023 tarihine kadar her bir geçici vergi veya yıllık hesap dönemleri sonu itibarıyla kurumların bilançolarında yer alan yabancı paralar için ayrı ayrı veya birlikte uygulatma konusunda yetki verilmiştir.

 




Düzenlemenin (5520 sayılı Kanunun geçici 14’üncü maddesinin yedinci fıkrasında değişiklik yapan hüküm 26/5/2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere) yayımı tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülmektedir.

 

7-) Turizm payı oranları düşürülmekte ve deniz turizmi araçlarından turizm payı alınması uygulamasına son verilmektedir. (Madde 37)

Yansıtılabilir bir kalem olarak gözüken ama aslında bunu ödemekle sorumlu olanların üzerinde yük olarak kalan Turizm payının oranı düşürülmüştür.

 

Bakanlıktan turizm işletme belgeli deniz turizmi araçlarından turizm payı alınmasına son verilmektedir; ancak 2022 yılı sonuna kadar alınmasına ilişkin düzenleme de yapılmıştır.

 

Düzenlemenin 01/01/2024 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülmüştür.

 

 

 

 

 

 


8-) Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK’da düzenleme yapılmaktadır. (Madde 42, 43, 44)

  • Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, mevzuata aykırılıkları tespit edilen bağımsız denetim kuruluşları, bağımsız denetçiler, bilgi sistemleri ve sürdürülebilirlik denetimi yapanlar hakkında idari yaptırım kararı verebilecektir.
  • Kurulca gerekli görülen durumlarda, bağımsız denetime tabi işletmelerin finansal tablolarının Kurumca yayımlanan standart ve düzenlemelere uyumunun gözetimini yapabilecektir


  • Uluslararası standartlarla uyumlu olacak şekilde Türkiye Sürdürülebilirlik Standartlarını belirlemek ve yayımlamak, gerektiğinde değişik işletme büyüklükleri ve sektörler itibariyle farklı düzenlemeler yapmak, bu konularda denetim yapacakları yetkilendirmek ve gözetime tabi tutmak konusunda Kuruma görev ve yetki verilmiştir.
  • Bağımsız denetim kapsamındaki işletmelerden bilgi sistemleri denetimine tabi olacakları belirlemek ve bu denetimin uluslararası standartlara uygun olarak yürütülmesini teminen düzenleme, yetkilendirme ve gözetim yapmak hususlarında Kuruma görev ve yetki verilmiştir.
  • Kurumun yetkili olduğu alanlara yönelik araştırma geliştirme, eğitim, sınav, tescil işlemleri yapmak amacıyla kurum bünyesinde merkez kurmak ve bunların faaliyet usul ve esaslarını belirlenmesi konularında düzenleme yapılmıştır.
  • Daire başkanlıkları şeklinde teşkilatlanmış Kurumun hizmet birimleri, dokuzdan on bir hizmet birimine yükseltilmiştir.
  • Denetim kuruluşları, bağımsız denetçiler ve bilgi sistemi yapanların her birine eylemleri dolayısı ile yaptırım uygulanabilecektir. Yaptırım uygulananlara bu yaptırımlarla veya bunlardan ayrı olarak ilave eğitim alma zorunluluğu getirilmiştir.

 

9-) Çalışanların elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık yapılan ödemeler, 30 Haziran 2022 tarihine kadar gelir vergisinden ve sigorta priminden istisna tutulmaktadır. (Geçici Madde 1) İşverenler tarandan çalışanlara elektrik, doğalgaz ve ınma giderlerine karşılık olmak üzere 2023 yılı Haziran ayı sonuna kadar, mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık

1.000 TL'yi aşmayan ödemelerin prime esas kazanca dahil edilmemesi ve gelir vergisinden istisna edilmesi sağlanarak bu ödemeler teşvik edilmiştir.

Düzenleme yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

 

10-) İcra takibi başlatılmış olan küçük alacaklar tasfiye edilmektedir. (Geçici Madde 2)

Küçük alacak olarak, 15/8/2022 tarihine kadar icra takibi başlatılmış bulunan ve her bir takip dosyası itibarıyla asıl alacak ve ferileri dâhil 2.000 Türk lirası ve altındaki alacaklar dikkate alınmaktadır.

 

Küçük alacak olarak tanımlanan alacaklarından feragat eden mükelleflere bu alacaklarını Vergi Usul Kanunu’nun 322’nci maddesi hükümlerine göre değersiz alacak kabul ederek kayıtlarından çıkarma imkânı sağlanmaktadır. Bu şekilde kayıtlardan çıkarılan alacaklara ilişkin daha önce hesaplanarak beyan edilen katma değer vergisi ve özel iletişim vergisi, Katma Değer Vergisi Kanunu ve Gider Vergileri Kanunu hükümlerine istinaden söz konusu vergilerden indirim konusu yapılabilecektir.


Düzenlemenin yayımı tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

 

 


Kanun düzenlemelerin, vergi yasaları ve meslek mensuplarımızla ilgili olanlarına ilişkin değişiklikler aşağıda karşılaştırmalı tablo halinde verilmiştir.

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

Vergiden muaf esnaf:

Madde 9 – (Değişik: 24/12/1980-2361/4 md.)

(Değişik birinci cümle: 22/7/1998-4369/26 md.) Ticaret ve sanat erbabından aşağıda yazılı şekil ve suretle çalışanlar gelir vergisinden muaftır.

9. (Ek: 21/3/2018-7103/3 md.)

14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca                                  lisanssız

yürütülebilecek                                 faaliyetler kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına    dayalı    elektrik

enerjisi üretimi amacıyla, sahibi

MADDE 1- 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının

(9) numaralı bendinde yer alan “25 kW” ibareleri “50 kW” şeklinde değiştirilmiştir.

Vergiden muaf esnaf:

Madde 9 – (Değişik: 24/12/1980-2361/4 md.)

(Değişik birinci cümle: 22/7/1998-4369/26 md.) Ticaret ve sanat erbabından aşağıda yazılı şekil ve suretle çalışanlar gelir vergisinden muaftır.

9.    (Ek:    21/3/2018-7103/3        md.)

14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca lisanssız yürütülebilecek faaliyetler kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretimi amacıyla, sahibi oldukları veya kiraladıkları konutların çatı ve/veya

 



 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

oldukları veya kiraladıkları konutların çatı ve/veya cephelerinde kurdukları kurulu gücü azami   25 kW’a kadar (25 kW dâhil) olan (Kat maliklerince ana gayrimenkulün ortak elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulan dâhil) yalnızca bir üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satanlar          (Bu                      bendin uygulanmasında üçüncü fıkra

hükmü dikkate alınmaz.);

 

cephelerinde kurdukları kurulu gücü azami 50 kW’a kadar (50 kW dâhil) olan (Kat maliklerince ana gayrimenkulün ortak elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulan dâhil) yalnızca bir üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketine satanlar (Bu bendin uygulanmasında üçüncü fıkra hükmü dikkate alınmaz.);

ALTINCI BÖLÜM

Müteferrik İstisnalar

Ücretlerde:(1)

Madde 23 – (Değişik: 24/12/1980-2361/17 md.)

Aşıda   yazılı   ücretler Gelir Vergisinden istisna edilmiştir.

8. (Değişik: 25/5/1995- 4108/16 md.) Hizmet erbabına işverenlerce yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler (işverenlerce,    işyerinde    veya müştemilatında                                   yemek verilmeyen durumlarda çalışılan

günlere ait bir günlük yemek

MADDE       2- 193                   sayılı Kanunun    23    üncü                maddesinin birinci    fıkrasının    (8)    numaralı bendinin                parantez     içi              hükmü aşıdaki  şekilde  değiştirilmiş  ve fıkraya aşıdaki bent eklenmiştir. “işverenlerce,                   işyerinde                    veya müştemilatında  yemek  verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 Türk lirasını   aşmayan   kısmı                 istisna kapsamındadır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde aşan kısım ile bu amaçla sağlanan diğer menfaatler ücret olarak vergilendirilir.”

“19. Yurt dışında yapılan

inşaat, onarım, montaj işleri ile

ALTINCI BÖLÜM

Müteferrik İstisnalar

Ücretlerde:(1)

Madde     23     –                         (Değişik: 24/12/1980-2361/17 md.)

Aşıda   yazılı   ücretler   Gelir Vergisinden istisna edilmiştir.

8. (Değişik: 25/5/1995- 4108/16 md.) Hizmet erbabına işverenlerce yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler (işverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 Türk lirasını aşmayan kısmı istisna

kapsamındadır. Ödemenin bu tutarı

 

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

bedelinin 6.000.000 lirayı (51 TL) aşmaması ve buna ilişkin ödemenin yemek verme hizmetini sağlayan mükelleflere

yapılması şarttır. Ödemenin bu

teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri.”

aşması halinde aşan kısım ile bu amaçla sağlanan diğer menfaatler ücret olarak vergilendirilir..);

19. Yurt şında yapılan inşaat,

tutarı aşması halinde, aşan

onarım,    montaj    işleri               ile           teknik

kısım    ile    hizmet            erbabına

 

hizmetlerde çalışan hizmet erbabına,

yemek bedeli   olarak   nakten

 

fiilen    yurt    dışındaki           çalışmaları

yapılan ödemeler ve bu amaçla

 

karşılığı        işverenin                  yurt                  dışı

sağlanan                   menfaatler                 ücret

 

kazançlarından karşılanarak yapılan

olarak vergilendirilir.);

ücret ödemeleri

Geçici Madde 82 – (Ek: 13/6/2012-6327/10 md.)(1)

31/12/2017                                tarihine kadar, 9/12/1994 tarihli ve 4059 sayılı Hazine Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ek 5 inci maddesi kapsamına giren bireysel katılım yatırımcısı tam mükellef gerçek   kişiler,   bu   maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra iktisap ettikleri tam mükellef anonim    şirketlere    ait    iştirak hisselerini en az iki tam yıl elde tutmaları   şartıyla,   213   salı Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümlerine göre hesapladıkları hisselerin tutarlarının       %75’ini       yıllık

beyannamelerine konu kazanç

MADDE 3- 193 sayılı Kanunun geçici 82 nci maddesinde yer alan “31/12/2017” ibareleri “31/12/2027” şeklinde, “9/12/1994 tarihli ve 4059 sayılı Hazine Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ek 5 inci” ibaresi “1 sayılı Cumhurbaşkanlığı                         Teşkilatı Hakkında                         Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin       253       üncü”

şeklinde, 4059 salı Kanunun ek 5 inci” ibaresi “1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin

253   üncü”   şeklinde,   “1.000.000 TL’yi” ibaresi “2.500.000 TL’yi” şeklinde,  “Hazine  Müsteşarlığına” ibaresi “Hazine ve Maliye Bakanlığına”     şeklinde,     “Hazine Müsteşarlığınca” ibareleri “Hazine

ve  MaliyBakanlığınca”  şeklinde,

Geçici Madde 82 – (Ek: 13/6/2012-6327/10 md.)(1)

31/12/2027 tarihine kadar, 1 salı    Cumhurbaşkanlığı    Teşkilatı Hakkında                            Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 253 üncü maddesi kapsamına giren bireysel katılım yatırımcısı tam mükellef gerçek kişiler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra iktisap ettikleri tam mükellef  anonim  şirketlere  ait  iştirak hisselerini en az iki tam yıl elde tutmaları   şartıyla,   213   salı   Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümlerine göre hesapladıkları hisselerin tutarlarının %75’ini yıllık beyannamelerine konu kazanç ve iratlarından hisselerin iktisap edildiği dönemde indirebilirler. … Sanayi ve

Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel

 

 
   

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

ve iratlarından hisselerin iktisap edildiği dönemde indirebilirler. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri       Geliştirme       ve Destekleme  İdaresi  Başkanlığı tarafından belirlenen araştırma, geliştirme        ve        yenilikçilik programları kapsamında projesi son beş yıl içinde desteklenmiş kurumlara     iştirak     sağlayan bireysel katılım yatırımcıları için bu oran %100 olarak uygulanır.

(1)

 

Yıllık indirim tutarı 1.000.000 TLyi aşamaz. İlgili l kazancından indirilemeyen kısım, izleyen yıllarda 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu yıllar için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınır.

İki tam yıl elde tutma şartının yerine getirilmemesi halinde, bireysel katılım yatırımcısı indirimi dolayısıyla zamanında                                 tahakkuk ettirilmemiş  vergiler  yönünden vergi ziyaı doğmuş sayılır. Bu

maddeye     göre     zamanında

“Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı müştereken” ibaresi “Hazine ve Maliye Bakanlığı” şeklinde   değiştirilmiş   ve   “Bilim,” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile çük   ve   Orta   Ölçekli   İşletmeleri Geliştirme   ve   Destekleme   İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen araştırma,   geliştirme   ve   yenilikçilik programları kapsamında projesi son beş yıl içinde desteklenmiş kurumlara iştirak    slayan    bireysel    katılım yatırımcıları için bu oran %100 olarak uygulanır. (1)

Yıllık indirim tutarı 2.500.000 TLyi  aşamaz.  İlgili  yıl  kazancından indirilemeyen kısım, izleyen yıllarda

213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu yıllar için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınır.

İki  tam  yıl  elde  tutma  şartının yerine getirilmemesi halinde, bireysel katılım yatırımcısı indirimi dolayısıyla zamanında     tahakkuk     ettirilmemiş vergiler yönünden vergi ziyaı doğmuş sayılır. Bu maddeye göre zamanında alınamayan vergiler ile vergi cezalarında    zamanaşımı,    verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun doğduğu tarihi takip   eden   yılın   başından   itibaren başlar.

Bireysel katılım yatırımcılarının vergi desteklerinden yararlanabilmesi

için,   birinci   fıkrada   belirtilen   iştirak

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

alınamayan vergiler ile vergi cezalarında                            zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun doğduğu tarihi takip eden yılın başından itibaren başlar.

Bireysel                            katılım

yatırımcılarının                 vergi desteklerinden yararlanabilmesi için, birinci fıkrada belirtilen iştirak        hisselerini       iktisap etmeden önce Hazine Müsteşarlığına başvurarak bireysel katılım yatırımcısı lisansı almış olmaları ve lisans kapsamında ortaklık kurdukları kurumlar tarafından yapılacak faaliyetleri beyan etmeleri şarttır.

Bireysel                            katılım

yatırımcıları,     iştirak     ettikleri kurumun doğrudan veya dolaylı olarak ya da ayrı ayrı veya birlikte hâkim ortağı olamazlar. Bireysel katılım yatırımcısı; eşinin, kendisinin veya eşinin altsoyu ve üstsoyu ile üçüncü derece dahil yansoy hısımları ve kayın hısımlarının ya da idaresi, denetimi veya sermayesi                             bakımından

doğrudan veya dolaylı olarak

 

hisselerini iktisap etmeden önce Hazine ve Maliye Bakanlığına başvurarak bireysel katılım yatırımcısı lisansı almış olmaları ve lisans kapsamında ortaklık kurdukları kurumlar tarafından yapılacak faaliyetleri beyan etmeleri şarttır.

Bireysel katılım yatırımcıları, iştirak   ettikleri   kurumun   doğrudan veya dolaylı olarak ya da ayrı ayrı veya birlikte hâkim ortağı olamazlar. Bireysel katılım yatırımcısı; eşinin, kendisinin veya eşinin altsoyu ve üstsoyu ile üçüncü derece dahil yansoy hısımları ve kayın hısımlarının ya da idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunan ya da nüfuzu altında bulunan kurumlara iştirak edemez.

 

4059 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesi kapsamında vergi desteğinden yararlanması Hazine ve Maliye Bakanlığınca desteklenmeyen sektörlerde ve/veya faaliyetlerde yatırım yapıldığının tespit edilmesi, ortaklık paylarına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığınca getirilen şartlara uyulmaması, dördüncü fıkra kapsamında          beyan          edilen

faaliyetlerde      bulunulmaması     ve

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

bağlı bulunan ya da nüfuzu altında bulunan kurumlara iştirak edemez.

 

4059 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesi kapsamında vergi desteğinden yararlanması Hazine                       Müsteşarlığınca desteklenmeyen sektörlerde ve/veya faaliyetlerde yatırım yapıldığının tespit edilmesi, ortaklık paylarına ilişkin Hazine Müsteşarlığınca  getirilen şartlara uyulmaması, dördüncü fıkra kapsamında beyan edilen faaliyetlerde bulunulmaması ve beşinci fıkradaki hükme aykırı işlem tesis edilmesi durumunda üçüncü fıkra hükümleri uygulanır.

İki yıllık süre şartının

yerine getirilememesine neden olan mücbir sebep halleri ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı                             müştereken yetkilidir.

Cumhurbaşkanı birinci fıkrada yer alan 31/12/2017 tarihini beş yıla kadar uzatmaya, bu madde

kapsamında indirim oranını ve

 

beşinci fıkradaki hükme aykırı işlem tesis edilmesi durumunda üçüncü fıkra hükümleri uygulanır.

İki  yıllık   süre   şartın   yerine getirilememesine neden olan mücbir sebep halleri ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir. Cumhurbaşkanı birinci fıkrada yer alan 31/12/2027 tarihini beş yıla kadar uzatmaya, bu madde kapsamında indirim oranını ve azami indirim tutarını %50’sine kadar artırmaya ve bu oran ve tutarları sıfıra kadar indirmeye yetkilidir.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

azami indirim tutarını %50’sine kadar artırmaya ve bu oran ve tutarları sıfıra kadar indirmeye yetkilidir.

 

 

 

MADDE 22- 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa 32/A maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Sermaye                                   azaltımında vergileme

MADDE 32/B- (1) Kurumlar tarafından sermayeye eklenen öz sermaye kalemlerinin, sermayeye eklendiği tarihten itibaren beş tam yıl geçtikten sonra herhangi bir şekilde sermaye azaltımına konu edilmesi durumunda, nakdî veya ayni sermaye ile sermayeye eklenen diğer unsurların toplam sermayeye oranlanması suretiyle azaltıma konu edilen tutar içerisindeki sermaye unsurları tespit olunur. Söz konusu oranın tespitinde;

a) Sermayeye ilave dışında

başka bir hesaba nakledilmesi, işletmeden çekilmesi veya sermaye hesabından başka hesaplara aktarımı kurumlar vergisine ve kâr dağıtımına veya ana merkeze aktarılan     tutara     bağlı     vergi

Sermaye                                      azaltımında vergileme

MADDE 32/B- (1) Kurumlar tarafından sermayeye eklenen öz sermaye kalemlerinin, sermayeye eklendiği tarihten itibaren beş tam yıl geçtikten sonra herhangi bir şekilde sermaye azaltımına konu edilmesi durumunda, nakdî veya ayni sermaye ile sermayeye eklenen diğer unsurların toplam sermayeye oranlanması suretiyle azaltıma konu edilen tutar içerisindeki sermaye unsurları tespit olunur. Söz konusu oranın tespitinde;

  1. Sermayeye ilave dışında

başka bir hesaba nakledilmesi, işletmeden  çekilmesi  veya  sermaye hesabından başka hesaplara aktarımı kurumlar vergisine ve kâr dağıtımına veya ana merkeze aktarılan tutara bağlı vergi kesintisine tabi tutulacak öz sermaye kalemlerinin,

  1. Sadece kâr dağıtımına veya ana merkeze aktarılan tutara bağlı vergi kesintisine tabi tutulacak öz sermaye kalemlerinin,

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

 

kesintisine tabi tutulacak öz sermaye kalemlerinin,

  1. Sadece kâr dağıtımına veya ana merkeze aktarılan tutara bağlı vergi kesintisine tabi tutulacak öz sermaye kalemlerinin,
  2. Başka bir hesaba nakledilmesi veya işletmeden çekilmesi   halinde

vergilendirilmeyecek olan ayni ve nakdî sermayenin

toplam sermaye içindeki payları dikkate alınır.

(2) Kurumların öz sermaye kalemlerini sermayeye ekledikleri tarihten itibaren beş tam yıllık süre tamamlanmadan sermaye azaltımı yapmaları durumunda, azaltımın sırasıyla birinci fıkranın (a), (b) ve

  1. bentlerinde yer alan sermaye unsurlarından yapıldığı kabul edilir.
    1. Sermaye azaltımında, öncelikli olarak sermayeye ilave edilen öz sermaye kalemlerinden, sermayeye eklenme tarihi beş tam yıllık süreyi geçmemiş olanların işletmeden çekildiği kabul edilir.
    2. Bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları kapsamında sermaye azaltımı suretiyle tespit olunan sermaye unsurlarından;

birinci      fıkranın       (a)       bendi

c) Başka bir hesaba nakledilmesi veya işletmeden çekilmesi                                          halinde vergilendirilmeyecek olan ayni ve nakdî sermayenin

toplam sermaye içindeki payları dikkate alınır.

  1. Kurumların öz sermaye kalemlerini sermayeye ekledikleri tarihten itibaren beş tam yıllık süre tamamlanmadan sermaye azaltımı yapmaları durumunda, azaltımın sırasıyla birinci fıkranın (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sermaye unsurlarından yapıldığı kabul edilir.
  2. Sermaye azaltımında, öncelikli olarak sermayeye ilave edilen öz sermaye kalemlerinden, sermayeye eklenme tarihi beş tam yıllık süreyi geçmemiş olanların işletmeden çekildiği kabul edilir.
  3. Bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları kapsamında sermaye azaltımı suretiyle tespit olunan sermaye unsurlarından; birinci fıkranın (a) bendi kapsamında olanlar kurumlar vergisine ve vergi kesintisine, (b) bendi kapsamında olanlar sadece vergi kesintisine tabi tutulur. Kurumlar vergisine ve vergi kesintisine tabi sermaye unsurlarında,

kesinti matrahı hesaplanan kurumlar

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

 

kapsamında olanlar kurumlar vergisine ve vergi kesintisine, (b) bendi kapsamında olanlar sadece vergi kesintisine tabi tutulur. Kurumlar vergisine ve vergi kesintisine tabi sermaye unsurlarında, kesinti matrahı hesaplanan kurumlar vergisi düşüldükten sonra kalan tutar olup, bu tutar üzerinden Kanunun 15 inci ve 30 uncu maddeleri ile 193 sayılı Kanunun 94 üncü maddesi hükmü kapsamında kesinti yapılır.

  1. Geçmiş yıl zararlarının

mahsubu suretiyle sermaye azaltılması durumunda, bu şekilde azaltıma konu edilen sermaye unsurları birinci, ikinci ve üçüncü fıkra hükümlerine göre tespit edilir ancak bu tutarlar üzerinden dördüncü fıkra kapsamında vergi kesintisi yapılmaz.

  1. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu                   maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”

vergisi şülkten sonra kalan tutar olup, bu tutar üzerinden Kanunun 15 inci ve 30 uncu maddeleri ile 193 sayılı Kanunun 94 üncü maddesi hükmü kapsamında kesinti yapılır.

  1. Geçmiş yıl zararlarının mahsubu suretiyle sermaye azaltılması durumunda, bu şekilde azaltıma konu edilen sermaye unsurları birinci, ikinci ve üçüncü fıkra hükümlerine göre tespit edilir ancak bu tutarlar üzerinden dördüncü fıkra kapsamında vergi kesintisi yapılmaz.
  2. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

GEÇİCİ           MADDE 14- (Ek: 20/1/2022-7352/2 md.)

(1) 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet

Merkez Bankası Kanununun 4

MADDE 23- 5520 sayılı Kanunun geçici 14 üncü maddesinin; ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarında yer alan “2022 yılı sonuna” ibareleri

GEÇİCİ    MADDE                           14- (Ek: 20/1/2022-7352/2 md.)

(1) 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı   Türkiye   Cumhuriyet   Merkez

Bankası      Kanununun                  4                  üncü

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin

  1. alt bendi hükmüne istinaden Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına     dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen hesaplar ile ilgili olarak; kurumların 31/12/2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını, dördüncü geçici vergi dönemine ilişkin beyannamenin verilme tarihine kadar Türk lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk lirası varlığı, bu kapsamda açılan en az üç ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirmeleri durumunda aşağıda belirtilen kazançlar kurumlar vergisinden müstesnadır:
    1. Bu fıkra

kapsamındaki yabancı paraların dönem sonu değerlemesinden kaynaklanan kur farkı kazançlarının 1/10/2021 ila 31/12/2021 tarihleri arasındaki döneme isabet eden kısmı,

    1. 2021 yılı dördüncü geçici vergi dönemine ilişkin

beyannamenin verilme tarihine

31/12/2023            tarihine”            şeklinde, dördüncü fıkrasının son cümlesi aşıdaki            şekilde,                     yedinci fıkrasında yer alan “ve üçüncü” ibaresi “, üçüncü ve dördüncü” şeklinde diştirilmiştir. “Cumhurbaşkanı            bu                   istisnayı 31/12/2023 tarihine kadar her bir geçici            vergi   veya             yıllık                       hesap dönemleri sonu itibarıyla kurumların bilançolarında yer alan yabancı paralar için ayrı ayrı veya birlikte uygulatmaya yetkilidir.”

maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (g) alt bendi hükmüne istinaden Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün              desteklenmesi kapsamında dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen hesaplar ile ilgili olarak; kurumların 31/12/2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını, dördüncü geçici vergi dönemine ilişkin beyannamenin verilme tarihine kadar Türk lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk lirası varlığı, bu kapsamda açılan en az üç ay vadeli Türk lirası mevduat ve              katılma                       hesaplarında değerlendirmeleri                           durumunda aşağıda belirtilen kazançlar kurumlar vergisinden müstesnadır:

  1. Bu fıkra   kapsamındaki

yabancı paraların dönem sonu değerlemesinden kaynaklanan kur farkı kazançlarının 1/10/2021 ila 31/12/2021 tarihleri arasındaki döneme isabet eden kısmı,

  1. 2021 yılı dördüncü geçici vergi dönemine ilişkin beyannamenin verilme tarihine kadar Türk lirasına çevrilen hesaplarla ilgili oluşan kur farkı kazançları ile söz konusu hesaplardan                dönem  sonu

değerlemesinden kaynaklananlar da

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

kadar Türk lirasına çevrilen hesaplarla ilgili oluşan kur farkı kazançları    ile    söz                   konusu hesaplardan      dönem                     sonu değerlemesinden kaynaklananlar da dâhil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar.

(2)        Birinci                    fıkra kapsamına girmemekle birlikte, kurumların 31/12/2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını   2022    yılı             sonuna kadar Türk lirası mevduat ve katılma                              hesaplarına dönüşümün                      desteklenmesi kapsamında dönüşüm                    kuru üzerinden        Türk              lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk lirası varlığı en az üç ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma                           hesaplarında değerlendirmeleri                  durumunda oluşan kur farkı kazançlarının, geçici    vergi    dönemi              sonu değerlemesiyle    Türk             lirasına çevrildiği tarih arasına isabet eden kısmı ile dönem sonu değerlemesinden kaynaklananlar da dâhil olmak

üzere vade sonunda elde edilen

 

dâhil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar.

  1. Birinci fıkra kapsamına girmemekle birlikte, kurumların 31/12/2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını 31/12/2023 tarihine kadar Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk lirası varlığı en az üç ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarında                  değerlendirmeleri durumunda oluşan kur farkı kazançlarının, geçici vergi dönemi sonu değerlemesiyle Türk lirasına çevrildiği tarih arasına isabet eden kısmı ile dönem sonu değerlemesinden kaynaklananlar da dâhil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden müstesnadır.
  2. Kurumların 31/12/2021

tarihli bilançolarında yer alan altın hesabı ile bu tarihten sonra açılacak işlenmiş  ve  hurda  altın  karşılığı  altın hesabı bakiyelerini 31/12/2023 tarihine kadar Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden müstesnadır.

(3)                                 Kurumların 31/12/2021 tarihli bilançolarında yer alan altın hesabı ile bu tarihten sonra açılacak işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesabı bakiyelerini 2022 yılı sonuna kadar Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk lirası varlığı en az üç ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma                            hesaplarında değerlendirmeleri durumunda Türk lirasına çevrildiği tarihte oluşan kazançlar ile dönem sonu                     değerlemesinden kaynaklananlar da dâhil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden müstesnadır.

(4) (Ek:26/5/2022-

7407/12

md.)[55] Kurumların 31/3/2022 t arihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını 2022 yılı

 

desteklenmesi kapsamında dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk lirası varlığı en az üç ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarında                              değerlendirmeleri durumunda Türk lirasına çevrildiği tarihte oluşan kazançlar ile dönem sonu                              değerlemesinden kaynaklananlar da dâhil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden müstesnadır.

(4) (Ek:26/5/2022-7407/12

md.)[55] Kurumların 31/3/2022 tarihli bilançolarında    yer    alan          yabancı paralarını 31/12/2023 tarihine kadar Türk   lirası   mevduat    ve            katılma hesaplarına                              dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm kuru      üzerinden      Türk            lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk lirası varlığı en az üç ay vadeli Türk lirası          mevduat      ve           katılma hesaplarında                değerlendirmeleri durumunda söz konusu hesapların dönem      sonu           değerlemesinden kaynaklananlar da dâhil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden                          müstesnadır.

Cumhurbaşkanı          bu                                istisnayı

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

sonuna kadar Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk lirası varlığı en az üç ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma                            hesaplarında değerlendirmeleri durumunda söz konusu hesapların dönem sonu                     değerlemesinden kaynaklananlar da dâhil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden müstesnadır. Cumhurbaşkanı istisnayı 30/6/2022 ve/veya

30/9/2022 tarihli   bilançolarda

yer alan yabancı paralar itibarıyla da uygulatmaya yetkilidir.

(5) (Ek:26/5/2022-

7407/12 md.)55 Bu madde kapsamındaki istisnalar 2022 yılı sonuna kadar vade sonunda yenilenen hesaplara da uygulanır.

(6) Bu maddede öngörülen süre ve şekilde dönüşüm kuru/fiyatı üzerinden

Türk lirası mevduat ve katılma

 

31/12/2023 tarihine kadar her bir geçici vergi veya yıllık hesap dönemleri sonu itibarıyla kurumların bilançolarında yer alan yabancı paralar için ayrı ayrı veya birlikte uygulatmaya yetkilidir.

(5) (Ek:26/5/2022-7407/12

md.)55 Bu madde kapsamındaki istisnalar 2022 yılı sonuna kadar vade sonunda yenilenen hesaplara da uygulanır.

  1. Bu maddede öngörülen süre ve şekilde dönüşüm kuru/fiyatı üzerinden Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına çevrilen yabancı paralar ile altın hesaplarına ilişkin olarak bu istisnayla sınırlı olmak üzere Kanunun 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uygulanmaz.
  2. Bu maddenin birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarında yer alan istisna hükümleri, aynı şartlarla geçerli olmak üzere bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükelleflerinin kazançları hakkında da uygulanır.
  3. Türk lirası mevduat veya katılma hesabından vadeden önce çekim yapılması durumunda bu madde kapsamında istisna edilen tutarlar nedeniyle zamanında tahakkuk

ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

hesaplarına çevrilen yabancı paralar ile altın hesaplarına ilişkin olarak bu istisnayla sınırlı olmak üzere Kanunun 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü uygulanmaz.

  1. Bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan istisna hükümleri, aynı şartlarla geçerli olmak üzere bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükelleflerinin kazançları hakkında da uygulanır.
  2. Türk lirası mevduat veya katılma hesabından vadeden önce çekim yapılması durumunda bu madde kapsamında istisna edilen tutarlar nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil olunur.

 

kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil olunur.

Turizm payı

MADDE 6 – (1) Ajansın

kuruluş                             amaçlarının gerçekleştirilmesi                                   ve faaliyetlerin finansmanında kullanılmak üzere turizm payı alınır.

MADDE 37- 7183 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a)    Bileşik    tesisler    ile

konaklama tesislerinden binde beş,

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

(2) Turizm payı;

  1. Bileşik tesisler ile konaklama tesislerinden binde yedi buçuk,
  2. Bakanlıktan belgeli yeme-içme ve eğlence tesislerinden binde yedi buçuk,
  3. Deniz turizmi tesisleri ile Bakanlıktan belgeli deniz turizmi araçlarından binde yedi buçuk,

ç)                    Seyahat

acentalarından (münferit uçak bileti satışları hariç) on binde yedi buçuk,

  1. Havayolu

işletmelerinden     (ticari     yolcu taşımacılığı faaliyetlerinden) on binde yedi buçuk,

  1. Devlet Hava Meydanları     İşletmesi    Genel Müdürlüğü        tarafından işletilenler   hariç   olmak   üzere havalimanı ve terminal işletmelerinden binde iki,

oranında olmak üzere bu ticari işletmelerin yatırımcısı veya   işletmecisi   olan   gerçek veya tüzel kişilerin bu işletmelerdeki                                faaliyetleri sonucunda   elde   ettikleri   net

satış ve kira gelirlerinin toplamı

  1. Bakanlıktan belgeli yeme- içme ve eğlence tesislerinden binde beş,
  2. Deniz turizmi tesislerinden binde beş,

ç) Seyahat acentalarından (münferit uçak bileti satışlahariç) on binde beş,

  1. Havayolu  işletmelerinden (ticari yolcu taşımacılığı faaliyetlerinden) on binde beş,”

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

üzerinden alınır. Kış, termal, sağlık, kırsal ve nitelikli spor turizmi gibi Bakanlık tarafından teşvik edilmesi uygun görülen turizm türlerinde faaliyet gösteren tesisler için bu oranlar yüzde elli indirimli olarak

uygulanır.

 

 

 

MADDE 38- 7183 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Deniz turizmi araçlarından turizm payının tahsili

GEÇİCİ MADDE 2- (1) Bu

Kanunun 6 ncı maddesinde belirtilen turizm payı, Bakanlıktan belgeli deniz turizmi araçlarından 31/12/2022 tarihine kadar alınır.”

GEÇİCİ MADDE 2- (1) Bu Kanunun 6

ncı maddesinde belirtilen turizm payı, Bakanlıktan belgeli deniz turizmi araçlarından 31/12/2022 tarihine kadar alınır.

Kurulun görev ve yetkileri

MADDE 9 ‒ (1) Kurulun görev ve yetkileri şunlardır:

a) Tabi oldukları kanunlar gereği defter tutmakla yükümlü olanlara ait finansal tabloların; ihtiyaca                           uygunluğunu,

şeffaflığını,                           venilirliğini, anlaşılabilirliğini,

karşılaştırılabilirliğini                                     ve tutarlılığını sağlamak amacıyla,

uluslararası                            standartlarla

MADDE 42- 26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun  Teşkilat  ve  Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde    değiştirilmiş,    mülga    (n) bendi aşağıdaki şekilde yeniden zenlenmiş, fıkraya (o) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bentler eklenmiş ve diğer bent buna

re tesell ettirilmiştir.

Kurulun görev ve yetkileri MADDE 9 ‒ (1) Kurulun görev

ve yetkileri şunlardır:

a) Tabi oldukları kanunlar gereği defter tutmakla yükümlü olanlara ait finansal tabloların; ihtiyaca    uygunlunu,    şeffaflığını, güvenilirliğini,                               anlaşılabilirliğini, karşılaştırılabilirliğini ve tutarlılığını sağlamak amacıyla, uluslararası standartlarla uyumlu Türkiye Muhasebe Standartlarını oluşturmak

ve yayımlamak.

 

 
 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

uyumlu Türkiye Muhasebe Standartlarını oluşturmak ve yayımlamak.

  1. Türkiye Muhasebe Standartlarının uygulamasına yönelik ikincil düzenlemeleri yapmak ve gerekli kararları almak, bu konuda kendi alanları itibarıyla düzenleme yetkisi bulunan kurum ve kuruluşların yapacakları                düzenlemeler hakkında onay vermek.
  2. Finansal tabloların; işletmelerin finansal durumunu, performansını ve nakit akışlarını Türkiye Muhasebe Standartları doğrultusunda gerçeğe uygun olarak sunumunu, kullanıcıların ihtiyaçlarına uygunluğunu, venilirliğini,                          şeffaflığını, karşılaştırılabilirliğini      ve anlaşılabilirliğini sağlamak amacıyla, kamu yararını da gözetmek suretiyle, bilgi sistemleri denetimi dahil, uluslararası                standartlarla uyumlu ulusal denetim standartlarını oluşturmak ve yayımlamak.

ç) Bağımsız denetçiler ve

bağımsız

denetim kuruluşlarının kuruluş

“e) Mevzuata aykırılıkları tespit edilen bağımsız denetim kuruluşları, bağımsız denetçiler, bilgi sistemleri ve sürdürülebilirlik denetimi yapanlar hakkında idari yaptırım kararı vermek.”

“n) Kurulca gerekli görülen durumlarda, bağımsız denetime tabi          işletmelerin          finansal tablolarının Kurumca yayımlanan standart ve düzenlemelere uyumunun gözetimini yapmak.”

“ö) Uluslararası standartlarla uyumlu olacak şekilde Türkiye Sürdürülebilirlik Standartlarını belirlemek ve yayımlamak, gerektiğinde       değişik       işletme büyüklükleri ve sektörler itibarıyla farklı düzenlemeler yapmak, bu konularda denetim yapacakları yetkilendirmek ve gözetime tabi tutmak.

p) Bağımsız denetim kapsamındaki   işletmelerden   bilgi sistemleri denetimine tabi olacakları belirlemek ve bu denetimin uluslararası standartlara uygun olarak yürütülmesini teminen düzenleme, yetkilendirme ve gözetim yapmak.

r) Kurumun yetkili olduğu

alanlara        yönelik                    araştırma

  1. Türkiye Muhasebe Standartlarının uygulamasına yönelik ikincil düzenlemeleri yapmak ve gerekli kararları almak, bu konuda kendi alanları itibarıyla düzenleme yetkisi bulunan kurum ve kuruluşların yapacakları düzenlemeler hakkında onay vermek.
  2. Finansal tabloların; işletmelerin      finansal      durumunu, performansını ve nakit akışlarını Türkiye Muhasebe Standartları doğrultusunda gerçeğe uygun olarak sunumunu, kullanıcıların ihtiyaçlarına uygunluğunu,                    güvenilirliğini, şeffaflığını,   karşılaştırılabilirliğini   ve anlaşılabilirliğini sağlamak amacıyla, kamu yararını da gözetmek suretiyle, bilgi sistemleri denetimi dahil, uluslararası standartlarla uyumlu ulusal denetim standartlarını oluşturmak ve yayımlamak.

ç)   Bağımsız   denetçiler   ve

bağımsız denetim kuruluşlarının kuruluş      şartlarını      ve      çalışma esaslarını belirlemek, bu şartları taşıyan kuruluşları ve bağımsız denetim          yapacak                      meslek mensuplarını yetkilendirerek listeler halinde ilan etmek ve bunları oluşturacağı resmi sicile kaydederek

Kurumun         internet         sitesinde

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

şartlarını  ve  çalışma  esaslarını belirlemek,  bu  şartları  taşıyan kuruluşları ve bağımsız denetim yapacak meslek mensuplarını yetkilendirerek listeler halinde ilan etmek ve bunları oluşturacağı resmi sicile kaydederek Kurumun internet sitesinde                            kamuoyunun erişimine sürekli olarak açık tutmak.

  1. Bağımsız denetçiler ve bağımsız denetim kuruluşlarının faaliyetleri ile denetim çalışmalarının,             Kurumca yayımlanan standart ve düzenlemelere             uyumunu gözetlemek ve denetlemek.
  2. İnceleme ve denetimler     sonucunda aykırılıkları saptanan bağımsız denetçiler ve bağımsız denetim kuruluşlarının faaliyet izinlerini askıya almak veya iptal etmek.
  3. Bağımsız denetim yapacak meslek mensuplarına yönelik sınav, yetkilendirme ve tescil yapmak, disiplin ve soruşturma işlemlerini yürütmek, sürekli eğitim standartları   ile   mesleki   etik

kurallarını belirlemek, bunlara

geliştirme,    eğitim,    sınav,    tescil işlemleri yapmak amacıyla kurum bünyesinde merkez kurmak ve bunların faaliyet usul ve esaslarını belirlemek.”

kamuoyunun erişimine sürekli olarak açık tutmak.

  1. Bağımsız denetçiler ve bağımsız denetim kuruluşlarının faaliyetleri ile denetim çalışmalarının, Kurumca yayımlanan standart ve düzenlemelere uyumunu gözetlemek ve denetlemek.
  2. Mevzuata aykırılıkları tespit edilen bağımsız denetim kuruluşları, bağımsız denetçiler, bilgi sistemleri ve sürdürülebilirlik denetimi yapanlar hakkında idari yaptırım kararı vermek.
  3. Bağımsız denetim yapacak meslek mensuplarına yönelik sınav, yetkilendirme ve tescil yapmak, disiplin ve soruşturma işlemlerini yürütmek, sürekli eğitim standartları ile mesleki etik kurallarını belirlemek, bunlara yönelik olarak kalite güvence sistemini oluşturmak ve bu alanlardaki eksikliklerin düzeltilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak.
  4. Yabancı ülkelerin Kurulun görev alanıyla ilgili konularda yetkili birimleriyle işbirliği yapmak, mütekabiliyet esasına göre Türkiye’de bağımsız denetim yapmasına yetki verilen yabancı ülke denetim kuruluşları ve denetçilerini listeler halinde    ilan    etmek    ve    bunları

oluşturacağı resmi sicile kaydederek

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

yönelik olarak kalite güvence sistemini oluşturmak ve bu alanlardaki                              eksikliklerin düzeltilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak.

  1. Yabancı ülkelerin Kurulun görev alanıyla ilgili konularda yetkili birimleriyle işbirliği yapmak, mütekabiliyet esasına göre Türkiye’de bağımsız denetim yapmasına yetki verilen yabancı ülke denetim kuruluşları ve denetçilerini listeler halinde ilan etmek ve bunları oluşturacağı resmi sicile kaydederek Kurumun internet sitesinde kamuoyunun erişimine sürekli olarak açık tutmak.

 

ğ)                      Denetimin

bağımsızlığının                       ve tarafsızlığının sağlanmasına, denetime olan güven ile denetimin                                kalitesinin artırılmasına                                         yönelik düzenlemeler yapmak ve gerekli tedbirleri almak.

  1. Düzenlemek     ve

denetlemekle görevli olduğu alanla ilgili ikincil düzenlemeleri

 

Kurumun internet sitesinde kamuoyunun erişimine sürekli olarak açık tutmak.

 

ğ) Denetimin bağımsızlığının ve tarafsızlığının sağlanmasına, denetime olan güven ile denetimin kalitesinin artırılmasına yönelik düzenlemeler yapmak ve gerekli tedbirleri almak.

h)                       Düzenlemek                ve denetlemekle görevli olduğu alanla ilgili ikincil düzenlemeleri yapmak ve bu konularda gerekli kararları almak.

ı) Görev alanıyla ilgili uluslararası uygulama ve gelişmeleri izlemek, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu ve Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu ile muhasebe ve denetim alanında çalışmalar yapan diğer uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmak, lisans ve telif anlaşmaları akdetmek ve gerektiğinde bu kuruluşlara üye olmak.

i) Muhasebe standartları ve denetim                                  standartlarının benimsenmesi ve uygulanması ile görev alanıyla ilgili konularda kamu bilincinin     yerleştirilmesine     yönelik

olarak toplantı, konferans ve benzeri

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

yapmak ve bu konularda gerekli kararları almak.

ı) Görev alanıyla ilgili uluslararası uygulama ve gelişmeleri                                   izlemek,

Uluslararası                               Muhasebe Standartları Kurulu ve Uluslararası Denetim ve Güvence Standartları Kurulu ile muhasebe ve denetim alanında çalışmalar yapan diğer uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmak, lisans ve telif anlaşmaları akdetmek ve gerektiğinde bu kuruluşlara üye olmak.

i) Muhasebe standartları ve denetim standartlarının benimsenmesi ve uygulanması ile görev alanıyla ilgili konularda kamu bilincinin yerleştirilmesine yönelik olarak toplantı, konferans ve benzeri etkinlikler ile gerekli yayınlarda bulunmak.

j) Kurumun ana stratejisini,                                          performans ölçütlerini, amaç ve hedeflerini, hizmet kalite standartlarını belirlemek, insan kaynakları ve çalışma                             politikalarını oluşturmak, Kurumun hizmet

 

etkinlikler ile gerekli yayınlarda bulunmak.

  1. Kurumun ana stratejisini, performans ölçütlerini, amaç ve hedeflerini, hizmet kalite standartlarını belirlemek, insan kaynakları ve çalışma politikalarını oluşturmak, Kurumun hizmet birimleri ve bunların görevleri hakkında öneride bulunmak.
  2. Kurumun ana stratejisi ile amaç ve hedeflerine uygun olarak hazırlanan bütçesini görüşmek ve karara bağlamak.
  1. Kurumun performansını ve mali durumunu gösteren raporları onaylamak.
  1. Taşınmaz alımı, satımı ve kiralanması konularındaki önerileri görüşüp karara bağlamak.
  2. Kurulca gerekli görülen durumlarda, bağımsız denetime tabi işletmelerin      finansal      tablolarının Kurumca yayımlanan standart ve düzenlemelere uyumunun gözetimini yapmak
  3. Çalışma       ve                 danışma komisyonlarının üyelerini belirlemek.

ö) Uluslararası standartlarla uyumlu olacak şekilde Türkiye Sürdürülebilirlik                                   Standartlarını belirlemek         ve         yayımlamak,

gerektiğinde          değişik                          işletme

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

birimleri ve bunların görevleri hakkında öneride bulunmak.

  1. Kurumun ana stratejisi ile amaç ve hedeflerine uygun olarak hazırlanan bütçesini görüşmek ve karara bağlamak.
  1. Kurumun performansını ve mali durumunu gösteren raporları onaylamak.
  1. Taşınmaz alımı, satımı ve kiralanması konularındaki önerileri görüşüp karara bağlamak.

n) (Mülga: 12/7/2013- 6495/72 md.)

o) Çalışma ve danışma komisyonlarının                                  üyelerini belirlemek.

ö) Mevzuatla verilen diğer benzeri görevleri yapmak.

 

büyüklükleri ve sektörler itibarıyla farklı düzenlemeler yapmak, bu konularda denetim yapacakları yetkilendirmek ve gözetime tabi tutmak.

p) Bağımsız denetim kapsamındaki işletmelerden bilgi sistemleri denetimine tabi olacakları belirlemek ve bu denetimin uluslararası standartlara uygun olarak yürütülmesini teminen düzenleme, yetkilendirme ve gözetim yapmak.

  1. Kurumun yetkili olduğu alanlara yönelik araşrma geliştirme, eğitim, sınav, tescil işlemleri yapmak amacıyla kurum bünyesinde merkez kurmak ve bunların faaliyet usul ve esaslarını belirlemek
  2. Mevzuatla                verilen                diğer benzeri görevleri yapmak.

 

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu

maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30/6/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 Türk lirasını      aşmayan      ödemeler,

31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı

GEÇİCİ   MADDE               1- (1)               Bu

maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30/6/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 Türk lirasını aşmayan ödemeler, 31/5/2006 tarihli ve 5510

sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel

 

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

 

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre prime esas kazanca dâhil edilmez ve bu tutar üzerinden 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu uyarınca gelir vergisi hesaplanmaz.

(2)          Bu                       maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgisine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilidir.

Sağlık Sigortası Kanununa göre prime esas kazanca dâhil edilmez ve bu tutar üzerinden 31/12/1960 tarihli ve

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu uyarınca gelir vergisi hesaplanmaz.

 

GEÇİCİ     MADDE                 2- (1)

15/8/2022 tarihi itibarıyla 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile 6/12/2018 tarihli ve 7155 sayılı Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin  Takibin  Başlatılması  Usulü Hakkında Kanun uyarınca icra takibi başlatılmış bulunan, borçlusu gerçek kişi olan ve her bir icra dosyası itibarıyla asıl alacak ve ferileri  hil  icra  takibi  başlatıldığı tarihteki takip talebinde yer alan takip tutarı 2.000 Türk lirasını aşmayan alacaklar ile bu tutarın üzerinde takip başlamış olmakla birlikte 15/8/2022 tarihi itibarıyla dosyada     yapılmış     tahsilatlar

nedeniyle bakiye takip tutarı 2.000

GEÇİCİ       MADDE                   2- (1)

15/8/2022 tarihi itibarıyla 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile 6/12/2018 tarihli ve 7155 sayılı Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun uyarınca icra takibi başlatılmış bulunan, borçlusu gerçek kişi olan ve her bir icra dosyası itibarıyla asıl alacak ve ferileri dâhil icra takibi başlatıldığı   tarihteki   takip   talebinde yer alan takip tutarı 2.000 Türk lirasını aşmayan alacaklar ile bu tutarın üzerinde    takip    başlamış    olmakla birlikte 15/8/2022 tarihi itibarıyla dosyada yapılmış tahsilatlar nedeniyle bakiye takip tutarı 2.000

Türk     lirası     ve     altına            düşen

 

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

 

Türk lirası ve altına düşen alacaklardan, alacaklıların bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden altıncı ayın sonuna kadar alacak haklarından feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla takip konusu alacak, 4/1/1961 tarihli ve

213 sayılı Vergi Usul Kanununun

322 nci maddesi kapsamında alacak kabul edilir.

(2) Bu madde kapsamında icra takibinden vazgeçilen alacaklar için 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 23 üncü maddesi uyarınca icra takibinden vazgeçme nedeniyle alınması gereken harç ile 30/6/1934 tarihli ve 2548 sayılı Ceza Evleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkûmlara Ödettirilecek Yiyecek Bedelleri Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde düzenlenen harç alınmaz. Evvelce alınan harçlar iade edilmez. Bu Kanun hükümlerinden yararlanılmak üzere takibinden vazgeçilen icra dosyaları ile ilgili olarak taraflar karşılıklı olarak yargılama gideri ve vekalet

ücreti talebinde bulunamaz.

alacaklardan, alacaklıların bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden altıncı ayın sonuna kadar alacak haklarından feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla takip konusu alacak, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesi kapsamında alacak kabul edilir.

  1. Bu madde kapsamında icra takibinden vazgeçilen alacaklar için 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 23 üncü maddesi uyarınca icra takibinden vazgeçme nedeniyle alınması gereken harç ile 30/6/1934 tarihli ve 2548 sayılı Ceza Evleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkûmlara Ödettirilecek Yiyecek Bedelleri Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde düzenlenen harç alınmaz. Evvelce alınan harçlar iade edilmez. Bu Kanun hükümlerinden yararlanılmak üzere takibinden vazgeçilen icra dosyaları ile ilgili olarak taraflar karşılıklı olarak yargılama gideri ve vekalet ücreti talebinde bulunamaz.
  2. 4/2/1924 tarihli ve 406 sayılı

Telgraf ve Telefon Kanununun ek 37 nci maddesine göre Hazine payı

 

 

 

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

 

(3) 4/2/1924 tarihli ve 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanununun ek 37 nci maddesine göre Hazine payı ödemekle yükümlü  işletmecilerin,  bu  madde hükmünden                                  yararlanarak

alacaklarının                                     takibinden

vazgeçmeleri                                  durumunda, takibinden vazgeçtikleri tutar içinde Hazine payı hesaplanmasını gerektirir alacak bulunması koşuluyla, 15/8/2022 tarihi itibarıyla ilgili icra dosyasındaki takip tutarının yüzde 18’i, feragat tarihini takip eden aydan başlamak üzere ödemeleri gereken Hazine paylarından mahsup edilmek suretiyle iade edilir.

(4) 5/11/2008 tarihli ve 5809 salı      Elektronik      Haberleşme Kanunu çerçevesinde Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından yetkilendirilen, Hazine payı ödemekle yükümlü olmayan ancak 16/6/2005 tarihli ve 5369 sayılı Evrensel Hizmet Kanunu kapsamında evrensel hizmet katkı payı ödeme yükümlülüğü bulunan işletmecilerin          bu          madde hükmünden                                  yararlanarak

alacaklarının                                     takibinden

vazgeçmeleri                                  durumunda,

ödemekle  yükümlü  işletmecilerin,  bu madde hükmünden yararlanarak alacaklarının takibinden vazgeçmeleri durumunda, takibinden vazgeçtikleri tutar içinde Hazine payı hesaplanmasını gerektirir alacak bulunması koşuluyla, 15/8/2022 tarihi itibarıyla ilgili icra dosyasındaki takip tutarının yüzde 18’i, feragat tarihini takip eden aydan başlamak üzere ödemeleri gereken Hazine paylarından mahsup edilmek suretiyle iade edilir.

(4) 5/11/2008 tarihli ve 5809

sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu çerçevesinde Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından yetkilendirilen, Hazine payı ödemekle yükümlü olmayan ancak 16/6/2005 tarihli ve 5369 sayılı Evrensel Hizmet Kanunu kapsamında evrensel hizmet katkı payı ödeme yükümlülüğü bulunan işletmecilerin  bu  madde  hükmünden yararlanarak alacaklarının takibinden vazgeçmeleri durumunda, takibinden vazgeçtikleri tutar içinde evrensel hizmet katkı payı hesaplanmasını gerektirir alacak bulunması koşuluyla, 15/8/2022 tarihi itibarıyla ilgili icra dosyasındaki takip tutarının yüzde l’i, feragat    tarihini    takip    eden    ilk

dönemden başlamak üzere ödemeleri

 

 

 

 

Düzenlemenin Önceki Hali

Değişiklik Düzenlemesi

Düzenlemenin Son Hali

 

takibinden vazgeçtikleri tutar içinde evrensel hizmet katkı payı hesaplanmasını gerektirir alacak bulunması koşuluyla, 15/8/2022 tarihi itibarıyla ilgili icra dosyasındaki takip tutarının yüzde l’i, feragat tarihini takip eden ilk dönemden başlamak üzere ödemeleri gereken evrensel hizmet katkı paylarından mahsup edilmek suretiyle iade edilir.

  1. Bu madde hükmünden faydalanarak                alacaklarından feragat edenler, feragat ettikleri alacaklar ile ilgili olarak, bu maddede öngörülen hükümler dışında ilgili idareden herhangi bir yasal yükümlülüğün iadesi, vekalet ücreti, yargılama gideri ve benzeri başkaca bir hak ve alacak talebinde bulunamaz.
  2. Bu                       maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenir.

gereken evrensel hizmet katkı paylarından mahsup edilmek suretiyle iade edilir.

  1. Bu madde hükmünden faydalanarak alacaklarından feragat edenler, feragat ettikleri alacaklar ile ilgili olarak, bu maddede öngörülen hükümler dışında ilgili idareden herhangi bir yasal yükümlülüğün iadesi, vekalet ücreti, yargılama gideri ve benzeri başkaca bir hak ve alacak talebinde bulunamaz.
  2. Bu            maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Adalet   Bakanlığı   ve   Ulaştırma   ve Altyapı Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenir.

 

 

 

Saygılarımızla…

 

X